Skip to main content
 zaterdag, 25. april 2020
 Noord-Brabant

Beweeg je door de geschiedenis: Vestingstedenroute Zuiderwaterlinie

Met vooroorlogse auto’s en schepen dwars door historisch Brabant

Hou 25 april 2020 alvast vrij in de agenda: op die dag vindt een exclusieve rit plaats met vooroorlogse auto’s dwars door de Zuiderwaterlinie. In Heusden, Geertruidenberg en Willemstad komen Brabantse gezelligheid en klassieke auto’s bij elkaar. En eindpunt Steenbergen staat bol van festiviteiten rond historische schepen, auto’s, motoren, fietsen en koetsen.

Wil je mobiel erfgoed in een prachtige historische context in actie zien, dan moet je op 25 april 2020 in Brabant zijn. Over historische verbindingswegen rijden vooroorlogse auto’s van vestingstad tot vestingstad. En historische schepen varen op dezelfde dag een eigen route richting Steenbergen. Bezoekers zijn van harte welkom bij de activiteiten in een van de deelnemende vestingsteden.

1 linie, 11 vestingsteden, 1001 ontdekkingen

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water.

Om vijandelijke troepen uit het Zuiden tegen te houden, zette men het land rondom de vestingsteden onder water. Diep genoeg zodat je er niet door kon wandelen, maar te ondiep voor boten. Zo bleef de vijand op afstand. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu Brabantse gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. Tijdens de Vestingstedenroute Zuiderwaterlinie ontdek je een groot deel deze prachtige Brabantse regio.

Programma

Bezoekers kunnen al vanaf 11.00 uur genieten van vele activiteiten in Steenbergen. Van bijzondere auto’s op de markt tot historische schepen in de jachthaven: Steenbergen ademt die dag mobiel erfgoed. Met koetsjes kunnen bezoekers door de vestingstad rijden. Ongeveer 25 historische schepen varen op 25 april van de sluis Beneden Sas naar de jachthaven in Steenbergen. Vanaf 11.00 uur komt elke 10 minuten komt een schip de haven binnenvaren. Ondertussen kan het publiek ook terecht op een aantal toonaangevende historische schepen die aan de kade liggen.

De rit met de vooroorlogse auto’s start om 10.00 uur in Drunen. Elke minuut vertrekt een groepje van 5 auto’s. Na het startschot komt de route om 10.30 uur dwars door Heusden en om 11.15 uur arriveren de eerste auto’s in Geertruidenberg. Op de markt worden de auto’s warm onthaald en uitgebreid getoond aan het publiek. De rit wordt voortgezet en de auto’s zijn vanaf 14.00 uur te bewonderen bij de haven van Willemstad. De eerste auto’s komen rond 15.30 uur aan in Steenbergen, voor de finish van de autorit.

Vestingstedenroute Zuiderwaterlinie wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC), in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Vestingsteden en het Mobiel Erfgoed Centrum. Ook na 25 april 2020 kan iedere autoliefhebber blijven genieten van de prachtige historische wegen en de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie. Een uitgebreide route wordt na de lancering gratis beschikbaar gesteld.

Wil je meer informatie? Zie de link "Meer info" op deze pagina.

DISCLAIMER
De Porsche Club 928 Nederland is niet aansprakelijk voor enige schade, hoe ook veroorzaakt, die ontstaat door deelname aan een evenement. De deelnemer dient afdoende te zijn verzekerd tegen het risico van enige schade.