Skip to main content

Het was al bijna een traditie dat Ferry Porsche voor zijn verjaardag een bijzondere Porsche cadeau kreeg van het personeel. Voor zijn 75ste verjaardag op 19 september 1984 betrof het een 928 S met vier volledige zitplaatsen.

Het ontwikkelingscentrum in Weissach kreeg in januari 1984 de opdracht dit prototype te bouwen. Onder leiding van Anatole Lapine is in negen maanden tijd de 942 ontstaan. De nodige maatregelen waren ingrijpend. Om een vierzitter te kunnen creëren moest de carrosserie met 25 cm worden verlengd. De extra lengte kwam volledig ten goede aan de beenruimte van de achterpassagiers. Een comfortabele instap voor de achterpassagiers werd bereikt door de B-stijl verticaler te plaatsen. Het zo ver mogelijk verlengde dak geeft de achterpassagiers de nodige hoofdruimte. Hierdoor kreeg het zijaanzicht van deze verlengde 928 de uitstraling van een hatchback. De voorste spatborden zijn iets verhoogd en werden zo beter zichtbaar vanuit de bestuudersstoel, zodat het inschatten bij het parkeren gemakkelijker werd.

Op basis hiervan zijn twee exemplaren ontwikkeld. Het exemplaar met twee lange deuren werd als verjaardagscadeau gekozen, omdat deze bij de specialisten van Weissach de grootste voorkeur had. Het andere model met vier deuren werd in 1987 doorontwikkeld tot het prototype "Studie H50".

Dat het niet "slechts" om een een verjaardagscadeau gaat blijkt uit het feit dat er veel aandacht is besteed aan de documentatie van diagrammen en meetwaarden waarmee de verschillen tussen de standaard 928 en deze 942 minutieus zijn vastgelegd. Blijkbaar had Porsche toch serieuze bedoelingen een vierzitter op basis van de 928 te ontwikkelen en deze in de tachtiger jaren op de markt te brengen. Er werd echter alweer snel afgezien van deze vergrote versie van de 928. Hoofdontwerper Anatole Lapine heeft nadien weinig toelichting gegeven op dit project. Veel details zullen daarom onbekend blijven.

Het leeggewicht van de 942 nam met slechts 75 kg toe tot 1.625 kg. Door een verlenging van de wielbasis met 250 mm is de totale wagenlengte gegroeid tot 4,77 meter. De draaicirkel is ook toegenomen tot 12,5 meter. De spoorbreedte achter is gegroeid met 25 mm tot 1.546 mm. De spoorbreedte voor bleef bij de originele maat van 1.552 mm.

De 942 is uitgerust met een vijfliter V8-motor met vier kleppen per cilinder en een vermogen van 310 pk. Dit motortype was op dat moment niet beschikbaar voor seriemodellen. Later werd dit motortype op de Amerikaanse markt gebruikt. De 942 is voorzien van een viertraps automatische transmissie (op basis van Daimler). Het chassis bleef hetzelfde behalve dat de achterwielophanging harder was afgesteld.

Twee jaar voordat de 928 S4 geïntroduceerd zou worden, hadden de voor- en achterbumpers van de 942 al de stijl van de S4. De carrosserie is gespoten in een diepgroene metallic-lak, dat tegenwoordig nog als de tint 'Olive Green' wordt aangeboden.

Voor die tijd waren de projectiekoplampen zeer geavanceerd. Tegenwoordig zijn dit soort koplampen gemeengoed voor de auto's uit het topsegment. Het interieur is voorzien programmeerbare voorstoelen, een telefoon, een krachtig Blaupunkt audio-systeem type Köln, een raamantenne, een radargecontroleerde cruise-control, een alarmsysteem en klimaatcontrole.

Ferry Porsche heeft de 942 veelvuldig gebruikt. Gedurende de gebruiksperiode heeft de auto meerdere upgrades gekregen. Uiteindelijk heeft men er niet voor gekozen de 942 in productie te nemen: de stijfheid van de carrosserie voldeed niet aan de normen.

Op 19 september 1984 wordt door de bedrijfsleiding de 942 als verjaardagscadeau overhandigd aan Ferry Porsche. Links naast Ferry Porsche staat hoofd-ontwikkeling Helmuth Bott, rechts van Ferry Porsche staat de financieel manager Heinz Branitzki.

Bron:
- Aichele, T., 'Porsche Raritäten, Prototypen und Autos die nie in Serie gingen'. München, GeraMond Verlag GmbH, 2009, pp.75-76, ISBN 978-3-7654-7693-8.

volgende